Psycholoog, ingenieur of chef-kok… Help!

CategoriesOnderwijsScholen

Wordt het nou psycholoog, ingenieur, chef-kok… help, welke studie moet ik kiezen! Als je eenmaal in je eindexamenjaar zit op de middelbare school zijn er vaak genoeg familieleden en docenten die aan je vragen wat je wilt doen met je leven na school. Sommige mensen hebben het al snel voor elkaar om te weten wat zij willen doen, maar velen zeker nog niet. Dat hoeft zeker niet iets vervelends te zijn, want het betekent juist dat jij nog ruimte hebt om te zoeken wat goed bij je past en jou motiveert in het leven. Maar, hoe doe je dat dan precies?

Praat met mensen erover

Om het met anderen te hebben over je keuzes is zeker geen slecht idee. Je kan met je ouders, vrienden en andere familieleden over je twijfels en dat je dus niet zeker weet wat je wilt doen. Die mensen kennen je uiteindelijk wel het beste waarschijnlijk, en kunnen jou juist verder helpen met dit soort lastige keuzes maken. Naast deze mensen kan je ook zeker in gesprek komen met mensen die werken in verschillende vakgebieden. Bijvoorbeeld docenten op een universiteit of hogeschool, of op je eigen middelbare. Die hebben vaak veel ervaring en kunnen jou ook misschien helpen. Met een studiekeuze adviesbureau praten is ook zeker geen slecht idee. 

Maak een soort visionboard voor jezelf

Misschien lees je dit en vind je dit een beetje cliché klinken, maar een visionboard is echt geen slecht idee. Met een visionboard kan je visueel weergeven wat je doelen en passies precies zijn, en het dus ook echt goed voor je zien. Je kan dus een visionboard maken van studiekeuzes, ook met wat voordelen en nadelen over de studies. Hierdoor kan je dus een goed overzicht hebben van alles, en er ook dus letterlijk naar kijken. Je kunt dus dan een beetje inzicht krijgen in wat je op een positieve manier opvalt, en welke dingen jou juist tegenhouden. 

Neem eventueel een tussenjaar

Voor sommige is een tussenjaar helemaal niks, en vinden de ouders dat misschien ook niet even prettig, maar toch is het wel iets erg gunstigs voor mensen die het nog niet helemaal weten. Veel jongeren, vooral onder de 18 jaar, nemen dan een tussenjaar om de wereld nog een beetje te kunnen ontdekken, en daardoor ook zichzelf een beetje vinden. Mensen gaan dan bijvoorbeeld reizen naar verschillende landen, of juist veel werken of stage lopen om meer ervaring te krijgen in verschillende werkvelden en gebieden. Dus, ook zeker een goed idee als je graag nog ervaring wilt doen, zodat je genoeg ruimte en tijd daarvoor kan hebben. 

About the author

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *