Mindfulness gebruiken in het onderwijs 

CategoriesDocentenNieuws

Voor leerlingen is het volgen van lessen en het doen van huiswerk soms een grote stressfactor. Daarnaast zijn er veel verschillende losse dingen, die zowel de leerlingen als de docenten kunnen afleiden. Door coaching in het primair onderwijs in te zetten op verschillende vlakken, of door te focussen op mindfulness in het onderwijs, kan er geleerd worden om op een andere manier om te gaan met deze stress en afleidingen. Om jezelf op te laden en af te wenden van de vele prikkels die om je heen gebeuren, kan een mindfulness oefening precies die rust bieden die je nodig hebt. 

Wat is dit mindfulness eigenlijk? 

Mindfulness is een techniek die origineel vanuit het boeddhisme afkomstig is. Dit betekent dat het al jaren gebruikt wordt, en er hier ook varianten op komen. De technieken van mindfulness focussen zich voornamelijk op stressreductie en het richten van aandacht en focus. Door je focus te kunnen richten op iets en hierbij je concentratie te vergroten, kun je op een andere manier omgaan met de informatie die binnenkomt in je brein. Ademhaling en het vormen van rustmomenten, zorgen hierbij voor een momentje van opladen. 

Hoe zet je mindfulness in het onderwijs in?  

Het onderwijs is vaak op een manier ingericht dat alle focus gaat naar het behalen van de hoogste resultaten. Een prestatiegerichte omgeving die al snel tot veel druk en stress kan omschakelen. Zeker jongeren zullen niet altijd weten hoe ze om moeten gaan met deze druk en de piekergedachten die erbij vormen, waardoor het zelfs kan leiden tot negatieve resultaten en een burn-out. Door mindfulness te gebruiken in de lessen, kun je ervoor zorgen dat de balans tussen het werken en het ontspannen wat beter wordt. Ook zorgt dit ervoor dat leerlingen gemakkelijker hun aandacht bij de les zullen houden, omdat hier ruimte voor is in hun hoofd.  

Wanneer gebruik je mindfulness in de klas? 

Mindfulness kun je de hele dag door inzetten. Dit komt doordat het niet per se een los iets is, maar een tactiek en denkwijze die je kan vermengen in alles. Denk hierbij aan een minuutje stilte of een momentje voor jezelf wanneer de klas te druk begint te worden. Ook het uitdelen van de toetsen in stilte, kan zorgen voor dat rustige momentje waarbij de leerlingen tot zichzelf kunnen komen. De momenten tijdens een gesprek of aan het begin van de les zorgen voor een betere connectie tussen docent en leerling, en voor de leerlingen met zichzelf. 

About the author

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *