Dit kan je helpen bij vastlopen tijdens presentaties

CategoriesNieuws

Heb je gemerkt dat je tijdens presentaties om een of andere reden maar niet op je woorden komt? Of dat je de woorden op je presentatie ziet en er maar niks van kan maken? Dat kan  verschillende oorzaken hebben, dus het is goed om te weten waar het probleem ligt.

Hier geven we een aantal redenen en tips voor deze momenten. Het is altijd om als je meer steun nodig hebt, bijvoorbeeld een Presentatie cursus Presenteerschool te volgen. Ook kan het helpen om met iemand erover te praten in je omgeving of met een professional.

Black-out alert

Je hebt vast eens eerder van deze term gehoord. Een van de betekenissen is dat het een tijdelijk verlies van bewustzijn of van geheugen is. Dat kan komen door de opgebouwde stress van voorbereiden tot aan het presenteren, de druk om goed te presteren en er zenuwen van te krijgen.

Angst voor publieke presentaties

Een gesprek met iemand voeren over je werk is natuurlijk heel anders dan een presentatie te geven voor een groep, waar jij de enige aan het woord bent. Nare ervaringen in het verleden kunnen een factor zijn die terugkomen wanneer het erop aanbreekt. Of je hebt niet echt het idee dat jij belangrijk genoeg bent om daar te staan.

Door dieper in jezelf te kijken naar de reden, ben je beter bewust over wat je nodig hebt.

Beter presenteren door depresenteerschool of zelf op pad gaan en uitdagingen vinden in je missie om beter te worden: uit je comfort zone stappen is de eerste stap om angst te overkomen. Dat is alleen mogelijk als je jezelf de kans geeft om vooruit te gaan en niet terug te vallen in de negatieve routines. Wees vooral goed voor jezelf in dit proces: accepteer dat je tekortkomingen hebt, want mensen hoeven niet perfect te zijn en dat is oké.

Zoek naar aanwijzingen

Stel je voor dat je toch een moment hebt waarbij alles kwijt is, probeer in je omgeving te kijken naar wat je kan gebruiken om de stille seconden op te vullen. Heb je een afbeelding op je presentatie staan? Vraag aan het publiek eerst wat zij denken erop te zien, of waar zij het eerste aan denken. Doe een peiling met een stelling en neem dat vervolgens mee in het onderwerp dat je wilt bespreken. Deze kleine stappen zijn icebreakers die het minder ongemakkelijk maken en de presentatie ook een interactieve draai geven.

About the author

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *