Blik op de praktijk: waar de student voor werkt

CategoriesNieuws

Hoe motiveer ik mijn studenten? Het is een vraag waar menig docent mee zal worstelen. En waar helaas ook geen eenduidig antwoord op is. Afhankelijk van de context, zullen studenten op verschillende manieren gemotiveerd moeten worden. Voor eerstejaars gebruik je bijvoorbeeld al weer andere methoden dan mensen die al verder in hun studie zijn. Toch is het wel degelijk mogelijk om studenten voor hun opleiding te motiveren.

Perspectief en praktijk

Van studenten wordt tegenwoordig veel verwacht. Studies moeten binnen een bepaalde periode worden afgerond, bijbaantjes zijn noodzakelijk, en commissies en bestuur jaren zijn vaak eerder regel dan uitzondering. Daar komt nog eens bij dat veel studenten gewend zijn geraakt aan instant gratification. In onze hoogtechnologische samenleving is het gebruikelijk dat wensen snel worden vervuld. Gorillaz staat binnen 10 minuten voor de deur, een Netflix-serie is zo opgestart. Geduld voor lange monologen en uiteenzettingen is er daardoor minder. 

Studenten zijn gericht op optimalisering en efficiëntie. Het moet snel, en goed. De docent kan daarop inspelen, zonder aan kwaliteit in te boeten. Perspectief en praktijk zijn hier sleutelwoorden. Perspectief duidt op de lange termijn, voorbij de studie zelf. Praktijk op de manier waarop de geleerde vaardigheden daadwerkelijk gebruikt zullen gaan worden.

Leerdoelen

Benadruk daarom aan het begin van het vak altijd de leerdoelen, en het nut daarvan voor de student. Waarom leren ze dit? Waarom op deze specifieke manier? En waarom zal hen dit later, op de arbeidsmarkt, verder helpen? Voor studenten maakt dit direct duidelijk waarom ze aan de slag moeten met het studiemateriaal. En wat ze hier later aan zullen hebben tijdens hun carrière. Maak dus de verbinding tussen het studiemateriaal en concrete situaties op de arbeidsmarkt of het werkveld. 

Veel studenten zullen later immers een carrièreswitch gaan maken: in de huidige arbeidsmarkt zijn flexibele contracten normaler en blijven mensen zelden hun hele leven bij dezelfde werkgever. Benadrukken dat studenten tijdens hun studie de tools en vaardigheden leren om met dit soort veranderingen om te gaan, en alsnog succesvol te zijn op een flexibele arbeidsmarkt, is dus een goede manier om hen duurzaam te motiveren.

Het is immers concreter waarvoor ze werken. En waarom de studie nu al relevant is. Als studenten dit eenmaal doorhebben, is het makkelijker hen actief bij de les te betrekken. Ze werken nu ook voor zichzelf. En niet alleen omdat de docent dat wil!

About the author

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *